Futurefun

Veelgestelde vragen over ballonvaren

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over ballonvaren. Dit zijn handige vragen en antwoorden om te weten voor u een ballonvaart gaat maken. Heeft u zelf een vraag die hier niet bij staat? Neem gerust contact met ons op via de contactpagina.

 

Welke kleding moet ik dragen tijdens een ballonvaart?

Aangezien een ballon dezelfde snelheid heeft als de wind, zult u het niet snel koud hebben. Bovendien zorgen de branders ook nog voor extra warmte in de ballon. Echter omdat we ook weer een keer naar de grond moeten is het toch verstandig om een warme jas mee te nemen. Een en ander hangt natuurlijk ook af van de buiten temperatuur. Stevige schoenen of laarzen zijn aan te bevelen, omdat wij altijd landen in een weiland..

 

Mag ik roken in of bij de luchtballon?

Roken in of nabij de ballon is streng verboden, aangezien er een grote hoeveelheid gas aan boord is. Verder kan de ballonstof absoluut niet tegen as of een brandende sigaret. De ballonstof zal smelten en er ontstaan gaatjes in de ballon waardoor de volgende vaart niet door zou kunnen gaan.

 

Waar zijn alle touwen voor? 

De kroonlijn aan de top van de ballon wordt gebruikt bij het opzetten van de ballon. De crew kan door middel van dit touw de ballon gecontroleerd omhoog laten komen. Ook na een staande landing wordt hetzelfde touw gebruikt om de ballon om te trekken. Daarnaast zit in iedere ballon een rode riplijn (soms ook nog een rood/witte lijn). Met deze lijn wordt de parachute in de ballon bediend. Hierdoor kan de piloot de ballon controleren tijdens of voor de landing.  Alle in de ballon aanwezige touwen mogen om veiligheidsredenen alleen door de piloot worden bedient. In sommige ballons zitten ook nog speciale lijnen om de ballon te kunnen laten draaien in de lucht.

 

Heb je een brevet nodig om te kunnen ballonvaren? 

Ja, een bewijs van bevoegdheid wordt afgegeven door de Rijks Luchtvaart Dienst. Elke 2 jaar wordt dit verlengd, mits de piloot opnieuw een zware lichamelijke keuring heeft ondergaan.  Naarmate de piloot ouder wordt moet er jaarlijks worden gekeurd.

 

Kunnen luchtballonnen in de bergen varen? 

Jazeker, ieder jaar zijn er diverse evenementen in de Alpen. Vaak is het ook mogelijk om je als passagier op te geven voor zo'n reis. Wanneer wij een long jump maken over de bergen, worden er allerlei voorbereidingen en extra equipment meegenomen. Boven de 3,5 kilometer hebben de meeste mensen zuurstof nodig. Ballonvaren in de Alpen is relatief veilig. Extra voorzichtigheid is wel geboden, aangezien in de bergen toch andere meteorologische condities gelden. Bovendien kun je niet zomaar overal landen.

 

Mag ik filmen of fotograferen tijdens de ballonvaart? 

Het filmen en fotograferen tijdens de vaart is in Nederland door onze Minister beperkt. Luistert u daarom altijd naar de aanwijzingen van de piloot. Het meenemen van foto en film apparatuur is ALTIJD voor eigen risico.

 

Hoe hoog wordt er gevaren? 

Allereerst gelden er allerlei luchtvaart regels waaraan de piloot zich moet houden. Meestal gaan we echter niet hoger dan 3000 voet (1000 meter) en niet lager dan 500 voet. De minimale vaarhoogte in Nederland bedraagt 500 voet en 1000 voet boven aaneengesloten bebouwing (dorpen en steden).