Futurefun

Ballonvaart weer

Voor elke ballonvaart hebben de piloten van Future Fun Ballooning uitgebreid het weer bekeken. Soms wordt zelfs op het startveld nog een laatste weercheck gedaan, of contact gezocht met de meteorologische dienst op Schiphol. Dit laatste om direct te kunnen overleggen met de luchtvaart meteoroloog over het weer ter plaatse.

 

Alle weergegevens samen geeft de piloot de mogelijkheid  om een weloverwogen go or no go beslissing te nemen. Meestal wordt u tussen 12:00 en 13:00 uur door ons gebeld over de doorgang van de vaart in verband met het weer. Soms is het op dat tijdstip nog onduidelijk of er gevaren kan worden. In dat geval stellen wij de beslissing uit tot een later tijdstip. De reden hiervoor is dat slechts een aantal keren per dag het weer wordt gemaakt bij het KNMI.

Onze afhankelijkheid van het weer bij de uitvoering van onze ballonvluchten betekent wel dat wij ons het recht moeten voorbehouden op basis van deze voorspelling de geplande ballonvaart te verplaatsen indien de weersomstandigheden een veilige luchtballonvaart niet garanderen. Heel vervelend als uw ballonvaart niet door kan gaan, maar bij ons staat de veiligheid bovenaan. Mocht de vaart niet door kunnen gaan, dan wordt in onderling overleg een nieuwe datum met u afgesproken.  

 

 

Future Fun Ballooning

Wij laten de ballonvaart niet doorgaan wanneer:

 

  • Windsnelheid aan de grond meer dan 18 km/h is
  • de wind op 500 ft (= 150 meter) meer dan 45 km/h is
  • Het zicht minder dan 1500 meter bedraagt
  • De wolkenbasis lager is dan 1000 ft (= 300 meter)
  • er buien in een straal van 15 tot 20 km zijn of kunnen ontstaan
  • er onweer in de lucht/buurt is
  • het regent in de vaarperiode
  • de wettelijke meteorologische minima worden overschreden. er gelden binnen verkeersleidingsgebieden vastgestelde eisen.

Het wel of niet varen wordt altijd door de piloot beslist. Het komt voor dat dit anders is als de voorspellingen voor de "gewone burger". Omdat wij de informatie rechtstreeks vanuit het KNMI in de Bilt krijgen zijn wij altijd beter op de hoogte als de voorspellingen die op radio en tv worden gegeven in het algemeen. Vandaar dat Future Fun ook beslist of de vaart op een bepaalde plek door kan gaan i.v.m. de veiligheid.